2012. április 30., hétfő


 10.
Szösszeneteim folytatódnak,ám rendhagyó módon egy kommentemet láthatjátok!
                        Feladat aki felismeri hol látta, kérem jelezze

Sokan írjátok/írtátok, hogy drága az oktatás!

Ebben maximálisan igazat is adok mindnyájatoknak, ám van egy bökkenő is a dologban!
Nevezetesen az, hogy sokszor abszolút feleslegesen tanul valaki, mert nem használható tudásra tesz szert!
Most nem azt akarom bántani aki, óvodás korától kezdve kitart az Elméleti Fizikai doktorátus megszerzése mellett, mert valószínűleg nincs túl nagy konkurenciája elhelyezkedéskor!

De ötvennyolc-ezredik közgazdásznak/jogásznak nem biztos, hogy szerencsés lenni!

Nekem pillanatnyilag négy hagyományos szakmám van!
        1.) Konzerv-hűtőipari termékgyártó,
2.) élelmiszer-analitikus,
3.) élelmiszergépész,
4.) szakács,
 na most jutott eszembe, nem számoltam a postánál szerzett képesítésem, ami
5.) I. kategóriás pénztárkezelő!
Ennyit a hagyományos szakmákról! És most az ettől eltérő:
6.) MLM hálózat építő, ami sokaknak "sikítófrászt okoz" de ennek ellenére egyre inkább kezd kristályos külsőt felölteni!

Nagyon komoly a külföldi és egyre jobb lesz a hazai megítélése ennek az iparágnak!
Aki most kezdene fújjolni annak, kis gondolatébresztő!

Annak idején a Kékfényben az építőipari visszaélések első fokozata a "kontárok voltak"! Ez minden iparágban megvan.

A magyarországi MLM történelemben is előfordult már néhány belőlük az elmúlt húsz-egynéhány év során! Ám törvény keze ezeket is eléri!
De sokkal kevesebbet hallani a jól dolgozókról, mert őket csak szakmai berkekben ismerik, de hál' istennek ott viszont jól!

Visszatérve a tanulásra, itt fokozottan érvényes, hogy folyamatosan tanulni kell! Mert a hálózatépítés egyik legfőbb ismérve, hogy képesítés nélkül is el lehet kezdeni!
Ami nem azt jelenti, hogy soha nem is kell képezni magunkat. Én most azért kezdtem, bele egy újba, mert az elmúlt 20-évben elég sokat tanultam ahhoz, hogy ezt a tudást veszni, hagyjam anélkül, hogy valaha is kihasználtam volna!

Nem vagyok hittérítő, csak próbálom a realitásokat sorba venni!
Munkanélküliként mik az esélyeim: 50-éves vagyok, szakács, nincs komoly nyelvtudásom, külföld kilőve, itthon inkább a szakma fiatalját keresik, de „gyakorlata az legyen”!
Aztán besokalltam a ki nem fizetett „próbanapokkal” is…

                                   Folytatása következik…

2012. április 17., kedd

Van-e még esélyed a nyugdíjra!


Ez most egy kis intermezzo a szösszeneteim között! (8.)

Az Én olvasatomban csak az a megdöbbentő, hogy senki nem tett eddig semmit, csak az eddigi kényelmes/nek látszó módszert követte!
Valamennyit hajlandóak vagyunk áldozni a fizetésünkből erre a célra! Régen még az '50-es-'60-as években az arányát is mi választhattuk meg [OTI]
Később egyre inkább az lett a trend, hogy hogyan lehetne minél nagyobb a lenyúlás úgy, hogy a dolgozó választhatott pl. az utolsó éveiben megkeresett pénze hány százaléka legyen nyugdíjalap akkor még az utolsó 5-év átlagából számolták ki a legerősebb 3-év alapján!
Most az egész aktív életpálya-bevételből számított és visszaosztott nyugdíjból kellene megélni!
Olyan bonyolultan, hogy ha lehet, még az se értse aki csinálta!
Ezek után, mikor már látszott, hogy a két nagy demográfiai hullám el is söpörheti a nyugdíjrendszert; már mint a felosztó-kirovó rendszerűt-,elkezdtek más alternatívák után nézni!
A párhuzamosan apró lépésekkel felépíthető, saját megtakarításon alapuló un. Magánnyugdíj-számla vezetésével saját részre eltett pénzből kiegészített, és örökölhető nyugdíjat!
Ezt tavaly előtt nagybecsű OV elvtárs/Úr? egy tollvonással elvette! Ami azért is nonszensz, mert ahogy Ausztriában; a mi ingatlan piacunkon is fontos szereplő lehetne sok nyugdíjpénztár! Ott a bérlakások nagyhányadát ők üzemeltetik, annak jó gazdái és mint ilyenek komoly bevételt-hozamokat termelnek így a pénztártagok befektetéseivel is jól sáfárkodnak!
arról már nem is szólva, hogy megfizethető és jó minőségű az ottani bérlakás állomány!
Egyszóval,-OV, megint egy jól "meggondolt" döntésével egyszerre két komoly költségvetési szereplőt lefejezett: az építőipart és az abba befektető nyugdíjpénztárakat!
Az ebből származó gigantikus költségvetési-hiányt pedig rajtunk szándékozik bevasalni!
Akin lehet! Pl.engem még külön büntet nem elég, hogy munkanélküli lettem még a 48.360,-Ft segélyemből külön levonják a 16%-szja-t meg 11% nyugdíjjárulékot(?) igy 35.303,-Ft-ot kapok kézhez! Kérdem én miért kevés a nettó 47000,-Ft? Ha nem is elég valahogy annak még is jobban örülnék!
Ez azt hiszem elég ok amiért, elkezdtem a saját utamat járni, nem pedig síránkozni és a rendszert szidni! (ami persze sokkal kényelmesebb)(ja és nem vagyok megélhetési-bűnöző sem!)
       

2012. április 3., kedd


Sziasztok!

Következik a mára rendeltetett "szentevagélium"  a'la Én (7.)

Az igazsághoz tartozik, hogy nagyon nehéz úgy írni, hogy közben a napi elvárásoknak is megfeleljen az ember! Persze ez benne volt a pakliban, hogy nem lesz egyszerű!
 Na lépjünk tovább, nem haladunk, ha csak magyarázkodom!

Mai napi „szentevangéliumunkban” a hálózatról és annak épüléséről írok néhány szót.
 A „Gazdag papa szegény papa” című könyvről beszéltem Kiosaki kapcsán, ezt különösen, egy a könyvben megfogalmazott gondolata teszi szükségessé:
- „A gazdagok vagy hálózatokat készítenek, vagy hálózatokhoz csatlakoznak”
Hogy meg világítsam; -A gazdagsághoz pillanatnyilag nem sok közöm van-, alapvetően a tisztességes megélhetés viszont már inkább létkérdés amit ma luxusnak állítanak be néhányan! Ezt most nem részletezném ki és miért teszi! (többségében úgyis tudjátok!)
 Egyszerűen arról van szó, hogy tudomásul kell vennetek két dolog közül választhattok (hiába nem akarom sarkítani nem tudom ennél finomabban megfogalmazni)

Beálltok a sorba és folyamatosan rettegtek,hogy munkanélkülivé váltok (ez szinte mindenkinek borítékolva van) vagy kezdtek valamit magatokkal és kiléptek a taposómalomból!
Mindkettő jó, mert a saját döntésetek eredménye!
Ám nem győzöm elégszer kihangsúlyozni, ha az alkalmazotti lét mellett döntöttél ne fújjold a másképpen vélekedőket nem az ő hibájuk ami veled történik! Senkit nem kötöttek oda még egyetlen döntésükhöz sem, hogy csak ezt csinálhatod életed végéig! Gondol át többször is jó-e neked így!
Akár minden év Szilveszterén! (fogadkozni nem kell; ismerjük a „fogadkozás megmaradásának” törvényét mindannyian)

Tehát, ha lehetőséged engedi légy vállalkozó, a szó hagyományos értelmében!
Természetesen legyen egy jó ötleted, ami ott és akkor működni fog!
Tervezz jó öt-tíz évre, csinálj piackutatást, tervezd meg a folyamatos fejlődést/fejlesztést, nézd meg mikorra érheted el, hogy felelősen vállalhatod-e egy vagy több alkalmazott felvételét (akinek/akiknek innentől a családjáért is felelősséggel tartozol!)
 Mert ha még emlékszel mit mondott a kisherceg a rókának!
„ Ha egyszer megszelidítettél engem felelős vagy értem!”
Ez az egyik alternetíva!
Tudom, hogy tudod mi következik- én megmondtam! De nem, ez tényleg használható alternatíva!
Bár nem mindenki tudja kihasználni!
A hagyományos vállalkozásnál szándékosan nem írtam még közelítő számításból származó összegeket sem
És ennek csak azaz oka, hogy területi elhelyezkedések miatt nagyon komoly szóródással is kellene számolni

A másik és egyben a könnyebbnek tűnő alternatíva a hálózat!

Miért írom le a feltételes módot ebben az esetben?
Azért mert vannak láthatóan könnyebb részei ennek a fajta vállalkozásnak!
-,Relatíve kis tőkével elindítható!
-,Nem kell mindenesetben vállalkozásnak (regisztrált vállalkozásnak lennie)
-,Többnyire nem igényel szaktudást, vagy egyszerűen menetközben elsajátítható
-,Általában valamilyen termék, vagy szolgáltatás zárt rendszerű forgalmazása, de újabban befektetési lehetőségek is elérhetők  hálózati marketing keretében!

Ezzel már majdnem el is kezdtem jövő heti kis szösszenetem, de annyit még elárulok a folytatás az elindulásról illetve, hogy mi alapján válasszunk magunknak hálózatot, hogy valóban sikereket és ne újabb stresszeket gyűjtsünk be!                         Folyt. Köv.