2012. április 17., kedd

Van-e még esélyed a nyugdíjra!


Ez most egy kis intermezzo a szösszeneteim között! (8.)

Az Én olvasatomban csak az a megdöbbentő, hogy senki nem tett eddig semmit, csak az eddigi kényelmes/nek látszó módszert követte!
Valamennyit hajlandóak vagyunk áldozni a fizetésünkből erre a célra! Régen még az '50-es-'60-as években az arányát is mi választhattuk meg [OTI]
Később egyre inkább az lett a trend, hogy hogyan lehetne minél nagyobb a lenyúlás úgy, hogy a dolgozó választhatott pl. az utolsó éveiben megkeresett pénze hány százaléka legyen nyugdíjalap akkor még az utolsó 5-év átlagából számolták ki a legerősebb 3-év alapján!
Most az egész aktív életpálya-bevételből számított és visszaosztott nyugdíjból kellene megélni!
Olyan bonyolultan, hogy ha lehet, még az se értse aki csinálta!
Ezek után, mikor már látszott, hogy a két nagy demográfiai hullám el is söpörheti a nyugdíjrendszert; már mint a felosztó-kirovó rendszerűt-,elkezdtek más alternatívák után nézni!
A párhuzamosan apró lépésekkel felépíthető, saját megtakarításon alapuló un. Magánnyugdíj-számla vezetésével saját részre eltett pénzből kiegészített, és örökölhető nyugdíjat!
Ezt tavaly előtt nagybecsű OV elvtárs/Úr? egy tollvonással elvette! Ami azért is nonszensz, mert ahogy Ausztriában; a mi ingatlan piacunkon is fontos szereplő lehetne sok nyugdíjpénztár! Ott a bérlakások nagyhányadát ők üzemeltetik, annak jó gazdái és mint ilyenek komoly bevételt-hozamokat termelnek így a pénztártagok befektetéseivel is jól sáfárkodnak!
arról már nem is szólva, hogy megfizethető és jó minőségű az ottani bérlakás állomány!
Egyszóval,-OV, megint egy jól "meggondolt" döntésével egyszerre két komoly költségvetési szereplőt lefejezett: az építőipart és az abba befektető nyugdíjpénztárakat!
Az ebből származó gigantikus költségvetési-hiányt pedig rajtunk szándékozik bevasalni!
Akin lehet! Pl.engem még külön büntet nem elég, hogy munkanélküli lettem még a 48.360,-Ft segélyemből külön levonják a 16%-szja-t meg 11% nyugdíjjárulékot(?) igy 35.303,-Ft-ot kapok kézhez! Kérdem én miért kevés a nettó 47000,-Ft? Ha nem is elég valahogy annak még is jobban örülnék!
Ez azt hiszem elég ok amiért, elkezdtem a saját utamat járni, nem pedig síránkozni és a rendszert szidni! (ami persze sokkal kényelmesebb)(ja és nem vagyok megélhetési-bűnöző sem!)
       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése